• Λεωφόρος Μίνωος 90
    Ηράκλειο Κρήτης Τ.Κ. 713 04
  • Ώρες Επισκέψεων: 09:00 – 13:00 (Κατόπιν Ραντεβού)

Ιστορία – Ιδρυτές

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΈΚΘΕΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΛΤΟΥ ΧΟΥΜΕΡΙΑΝΟΥ

Το απόσταγμα εμπειρίας πολλών ετών στην κατασκευή μηχανημάτων πολλαπλών χρήσεων αλλά κυρίως η ευαισθησία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για την οικογένεια Μίλτου Χουμεριανού στη δημιουργία της Εκπαιδευτικής Έκθεσης ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, στο Ηράκλειο το 2010.

Ο Μίλτος Χουμεριανός εγγονός και παιδί μηχανουργών γεννήθηκε λίγο μετά το 2o Παγκόσμιο Πόλεμο και μεγάλωσε στο μηχανουργείο του πατέρα του, συνέχεια του μηχανουργείου του παππού του που βρισκόταν στη Χανιώπορτα Ηρακλείου από το 1910. Με τα μέσα της εποχής το μηχανουργείο εξυπηρετούσε αφενός τις ανάγκες του νησιού φτιάχνοντας φάμπρικες για το λάδι, μύλους για το άλεσμα των σιτηρών αφετέρου τις επισκευές μηχανών πλοίων που περνούσαν από το λιμάνι του Ηρακλείου. Το μηχανουργείο καταστράφηκε κατά τον πόλεμο με την είσοδο Γερμανών αλεξιπτωτιστών από την πλευρά της Χανιώπορτας φοβούμενοι πως τόσο η τεχνογνωσία των ανθρώπων όσο και τα υλικά που είχαν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της σε βάρος τους αντίστασης, και η οικογένεια υποχρεώθηκε σε καταναγκαστική εργασία σε γερμανικό εργοτάξιο στη σημερινή περιοχή του Τάλως.

Με τέλος του πολέμου το πολεμικό υλικό παρέμεινε στη θέση αυτή για πολλά χρόνια, ωστόσο αποτέλεσε για την οικογένεια πρώτη ύλη για ένα νέο παραγωγικό μηχανισμό σε ένα νέο χώρο. Το κανόνι γινόταν έμβολο πίεσης για τη στράγγιση των μποξάδων στην παραγωγή λαδιού, η μηχανή του φορτηγού μετατρεπόταν σε γεννήτρια ρεύματος σε κάποιο χωριό πολύ πριν φτάσει το «ηλεκτρικό» και η βόμβα των εκατό χιλιοστών για σπασμένο άκρο διαφορικού αυτοκινήτου. Η ευρηματικότητα του Μίλτου Χουμεριανού προέκυψε από την ανάγκη του σαν παιδί να δημιουργήσει χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα. Με την ολοκλήρωση των σπουδών από τη δεκαετία του 1970 οι κατασκευές μηχανημάτων αποτέλεσαν την κύρια εργασία του η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα μαζί με τους γιούς του Αλέξανδρο και Μιλτιάδη. Τα δύο αγόρια, όπως και ό πατέρας τους, μεγάλωσαν «μέσα στα μέταλλα» και στις μηχανές και παρατηρούσαν από μικροί κάθε νέα ευρεσιτεχνία.

Ο Αλέξανδρος Χουμεριανός, από το 2002 που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Γλασκόβη είναι δραστήριο στέλεχος της επιχείρησης και μαζί με τον Μιλτιάδη, με εξειδίκευση στο σχεδιασμό μηχανημάτων, ασχολούνται με τις κατασκευές μηχανημάτων που προσφέρουν οικολογικές και οικονομικές λύσεις τόσο στην οικιακή όσο και στην επαγγελματική χρήση.

Την ιδέα για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού χώρου που θα μπορούσε να συμβάλλει στη διάδοση αυτής της γνώσης και της εμπειρίας σε συνδυασμό με τα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα, ανέπτυξαν τα παιδιά Αλέξανδρος και Δέσποινα Χουμεριανού με εκπαιδευτική και ερευνητική εμπειρία (Δρ Μοριακής Βιολογίας) όταν ανέλαβαν ενεργό ρόλο στην οικογενειακή επιχείρηση. Παρακολούθησαν διεθνείς εκθέσεις, επισκέφθηκαν μουσεία τεχνολογίας και επιστημών σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, αναζήτησαν σύγχρονα προϊόντα, ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που προσφέρουν, και με την πολύτιμή βοήθεια του πατέρα τους σχεδίασαν και κατασκεύασαν νέα μηχανήματα ώστε το 2010 δημιούργησαν την μόνιμη εκπαιδευτική έκθεση ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Στην έκθεση οι επισκέπτες κατανοούν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του τρόπου παραγωγής-διάθεσης της ενέργειας και του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου, μέσα από πραγματικά λειτουργικά εκθέματα αλλά ακόμη θέτοντας σε λειτουργία σύγχρονα μικρά εκπαιδευτικά μοντέλα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούνται στο χώρο αναδεικνύουν τις νέες τεχνολογίες και κάθε καινοτομία στο χώρο ενώ παράλληλα συμβάλουν στη μετάδοση της εμπειρίας και της γνώσης.